internet haber sitesi
Reklamı Geç

Şenal Sarıhan'dan 8-15 Ocak hak ihlalleri raporu

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'ın açıkladığı 8-15 Ocak hak ihlalleri raporu şöyle:

Şenal Sarıhan'dan 8-15 Ocak hak ihlalleri raporu
Şenal Sarıhan'dan 8-15 Ocak hak ihlalleri raporu admin

Yeni Türkiye’de bu hafta;
Artık vaka-ı adiyeden sayılan bir KHK daha yayımlanırken her alanda dozu artarak devam eden hak ihlalleri sürdü. Artık olağan hale gelen OHAL’in kaldırılması talebi ise bu hafta yüksek sesle bir kez daha dillendirildi.

YENİ KHK
Öte taraftan bu hafta bir yeni KHK daha yayımlanarak birçok yeni görevden alınma ve göreve iade işlemi meydana geldi. KHK ile 2 bin 217 kişi görevine iade edildi. Bugün yayınlanan yeni KHK ile 262 kişi de görevlerinden ihraç edildi. Ayrıca 1 televizyon ve 1 radyo kanalı da kapatıldı.

DEMİRTAŞ 434 GÜN SONRA İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılmak üzere İstanbul’a getirildi. Demirtaş duruşma salonuna alkışlar eşliğinde girdi. Demirtaş ve avukatları iddianameye itiraz ederek, dosyanın AYM’ye gönderilmesini talep etti. Duruşma 17 Mayıs’a ertelendi.

ÖZGÜRLÜK KARARINA ’RESMİ GAZETE’ MAZERETİ 
AYM’nin hak ihlali kararı verdiği Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında hak ihlali kararı verdiği Şahin Alpay’ı tutuklu yargılayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Mehmet Altan’ın yargılandığı 26. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı gerekçesiyle tutukluluğun devamına kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın hak ihlali gerekçesiyle tahliyesine karar vermesine Adalet eski Bakanı şu an Hükümet Sözcüsü olan Bekir Bozdağ’ı yanıtı ise iktidarın yargıya bakışını özetler nitelikteydi. Bozdağ “ Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, temyiz mahkemesi gibi hareket edip karar vermiştir. Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir!” dedi.

YENİ GÖZALTILAR
Aralarında akademisyen Veysi Altıntaş, Yazar Güneş Daşlı ve TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin’in de bulunduğu en az 30 kişi gözaltına alındı. İstanbul genelinde gece saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye bağlı polisler tarafından yapılan baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Barış Akademisyeni Veysi Altındaş, “Kadınların Barış Mücadelesinde Dünya Deneyimleri” kitabının araştırmacılarından Güneş Daşlı ve OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile kapatılan TV10’un Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin’in de aralarında bulunduğu en az 30 kişi gözaltına alındı.

2 YILDA 289 KEZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi verilerine göre; sokağa çıkma yasaklarının süresiz (sona erdirileceği tarihin ucu açık bırakılarak) ve/veya gün boyu (24 saat sürmesi öngörülür biçimde) uygulanmaya başlandığı ilk tarih olan 16 Ağustos 2015’ten 1 Ocak 2018 tarihine kadar geçen süre içerisinde toplam 11 il ve en az 49 ilçede resmi olarak tespit edilebilen en az 289 sokağa çıkma yasağı ilanı gerçekleşti.
Tüm bu süre boyunca ise en az 1 milyon 809 bin kişinin özgürlük ve güvenlik hakkı; özel ve aile hayatına saygı hakkı; toplanma özgürlüğü; örgütlenme özgürlüğü; din özgürlüğü; bilgi alma ve verme özgürlüğü, mülkiyetin korunması hakkı, eğitim hakkı, işkence ve insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele yasağı, yaşam hakkı ve vücut bütünlüğü hakkı olmak üzere en temel haklarının ihlal edildiği kaydedildi.

16 YILDA 3 BİN 432 HASTA MAHKUM YAŞAMINI YİTİRDİ
16 yılda 3 bin 432 tutuklunun yaşamını yitirdiği cezaevlerinde, raporlara göre bini aşkın hasta tutuklu bulunuyor. Bu rakamlara göre; her yıl 215 tutuklu, cezaevlerinde hayatını kaybediyor.
Bunlardan biri; İHD’nin bu hafta durumuna bir kez daha dikkat çektiği, ilik kanseri ve 35 kiloya düşen Seyran Demir. Durumu gittikçe ağırlaşan Demir için İHD bir kez daha çağrı yaptı.

CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUKLAR
Adalet Bakanlığı verilerine göre cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısında yüzde 20 oranında artış ile 668’e yükseldi. Nisan ayında bu rakam 560 idi.

OKULA VAAZ DA GİRDİ... 10 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARA ’ÜMMET VE ŞEHADET’ ANLATILACAK
Okullarda laik eğitimin yok edilmesinin yeni adımı olarak, Diyanet’in vaiz görevlendirme süreci başladı. Diyanet, 81 ile gönderdiği yazı ile Aile ve Dini Rehberlik Büroları’nın 2018 yılı için çalışma takvimini açıkladı. Vaizler, “Milli ve manevi değerler”i anlatacak. 10 yaşındak i çocuklara verilecek vaazın konuları arasında “ümmet bilinci, şehitlik, şehadet, felaket anında sabır, duanın kabul olması

ÖĞRENCİLER FİŞLENİYOR MU?
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda anket/araştırma adı altında her gün yeni bir fişleme metodunun baş gösterdiğine dair iddialar bu hafta bir yenisi daha eklendi. Eskişehir’de birçok devlet okulunda öğrencilerin önüne ‘Mirajans’ adlı Konya merkezli araştırma merkezinin anketleri konmuş ve ne için yapıldığı anlaşılamayan anketlerde öğrencilere; “ Cemaatten yardım aldın mı? Kendinizi etnik kültürel olarak nasıl tanımlarsınız? En çok izlediğiniz TV kanalı hangisidir? (“Tek seçenek işlenecek” notu düşülen sorunun cevap seçenekleri şunlar: Kanal D, TRT-1, ATV, Star, Fox, Kanal 7, CNN-Türk, NTV, HaberTürk, Beyaz TV, A Haber, Halk TV ve diğer... En çok okuduğunuz gazete hangisidir?” gibi soruların yönelttiği ortaya çıktı.

İŞ CİNAYETLERİ
Bu hafta iş cinayetlerinde 9 emekçi yaşamını yitirirken 8 emekçi de yaralandı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yeni araştırması, yıllık kapsamda insanların çalışma saatlerine göre, Türkiye’nin dünyada en fazla çalışılan ülkeler içerisinde 16. Sırada olduğunu ortaya koydu. OECD araştırmasının sonuçlarına göre, Meksika’da bir kişi haftada ortalama 43.2 saat olmak üzere yılda 2 bin 246 saat çalışıyor.

GEÇİM SIKINTISI NEDENİYLE KENDİNİ YAKTI
En çok çalıştığı Türkiye’de emekçilerin durumunu ise bu hafta yaşanan bir olay ortaya koydu.
İnşaat işçisi Sıtkı Aydın, “Geçinemiyorum” diyerek Meclis Devlet Hastanesinin önünde kendini ateşe verdi. Polislerin müdahale ederek kıyafetlerini söndürdüğü Aydın, hastaneye kaldırıldı. Durumu iyi olan Sıtkı Aydın’ı çaresizliğe iten süreç de ortaya çıktı. İnşaat-İş Ankara Temsilcisi Murat Can Çoban, iş kazası geçiren Aydın’ın çalıştığı şirketin verdiği sözleri tutmaması ve mahkemelerden sonuç alamaması üzerine borç batağına saplandığını, bu nedenle kendini yaktığını söyledi.

MAHKUMLAR, BÖCEK İLACINDAN ZEHİRLENDİ
Her gün yeni bir hak ihlali iddiasının kayıtlara geçtiği cezaevlerinde bu kez de mahkumlar böcek ilacından zehirlendi. Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumunda yapılan ilaçlamadan dolayı 100’ün üzerinde mahkum zehirlendiği bilgisi geldi.

EMNİYET MÜDÜRÜ EL YÜKSELTTİ: KAFALARINI DA KIRACAĞIZ
Adıyaman İl Emniyet Müdürü Metin Alper’den, İçişleri Bakanı Soylu’nun önerisine benzer bir açıklama geldi: ’Uyuşturucu satıcılarının belini kırdık. Yeri gelirse kafalarını da kıracağız,’ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen hafta polislere talimat niteliğinde "Uyuşturucu satıcısının ayağın kırın, suçunu bana atın" sözlerini sarf etmişti.

ERDOĞAN İSTEDİ YARDIMCI DOÇENTLİK DE KALKIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardımcı doçentliği kaldıran düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis’e geleceğini açıkladı. Düzenlemenin “yandaş akademik kadro” için yapıldığı eleştirileri geldi.

“ALLAHAŞKINA ŞU YARDIMCI DOÇENTLİK OLAYI NEDİR?” 
Erdoğan, Temmuz ayında "Ülkemdeki rektörlerimizden de ricam var, YÖK Başkanımız ile de bunu konuşuyorum, Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var?" demişti. Ardından ise katıldığı bir televizyon programında TEOG’un kaldırılmasını buyurmuştu.

CHP’DEN OHAL’İN KALDIRILMASI MÜCADELESİ

CHP, darbe girişiminin ardından ilan edilen ve altıncı kez uzatılan OHAL’in kaldırılması talebiyle 81 ilde eylem yaparak ‘OHAL’in kaldırılması ve Türkiye’nin yeniden demokrasiye dönerek normalleşmesi’ çağrısı yaptı.
Öte yandan aralıksız olarak devam eden ve olağan hale gelen OHAL için, CHP tüm muhalif kesimlerin bir araya geldiği bir çalıştay düzenledi. OHAL’de Yeter” forumunda sendikalar, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler, milletvekilleri ve mağdurlar bir araya geldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
İran’da eylemcilere idam kararı onaylandı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı
Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı